header image header image

MasterCard Standard

За производот

Промотивно

5.9% каматна стапка со важност до крајот на 2024 година, за сите нови MasterCard кредитни картички примени до
30.09.2024

Предности на картичката
 • Меѓународна бесконтактна кредитна картичка поврзана со денарска сметка
 • Можност за трансакции до 36 рати без камата
 • Можност за подигнување на готовина без провизија секој последен викенд во месецот за време на промо КЕШ викендот
 • Месечна отплата на 3% од вкупниот долг
 • Бескаматен грејс период од 45 дена при целосно подмирување на долгот (за трансакциите направени во трговската мрежа)
 • Максимален кредитен лимит од 300.000 денари, во зависност од примањата на клиентот
 • Брза и едноставна процедура за аплицирање во филијалите на СБ, на 24/7 телефон 15-110 или на линкот.
 • Бесплатно патничко осигурување со покритие од 20 дена со важност од 365 дена
 • Можност за бесплатно додавање на картичката во Google Wallet и Garmin Pay

Употреба

 • Плаќање во трговската мрежа без провизија
 • Следење и управување со сметката преку сервисот за електронско банкарство на СБ
 • Подигнување на готовина од банкомати и шалтери по најповолни услови
 • Овозможена за користење во државата и во странство
 • Овозможена за плаќање преку интернет со највисоко ниво на заштита со 3D-Secure стандард за БЕЗБЕДНИ купувања
 • Бесконтактно плаќање без внесување на пин до 2.000 денари во трговската мрежа
 • Максимална возраст за активно користење на кредитниот лимит на картичката е 75 години

Лимити

 • Максимален износ по трансакција во трговија во државата и странство во износ од 150.000 денари
 • Кумулативен износ на трансакции во текот на еден месец во трговија во државата и странство во износ од 300.000 денари
 • Дневен лимит за подигнување на готовина од банкомати во износ од 30.000 денари во државата и во странство
 • Дневен кумулативен износ на бесконтактни трансакции без внес на пин до 9.000 МКД (150 ЕУР) (доколку бесконтактните трансакции се извршуваат со физичка картичка). По надминување на овој лимит трансакцијата мора да се изврши контактно - со вметнување на картичката во ПОС терминалот и внес на пин код од картичката. Исклучок од правилото се трансакциите на патарини каде што посочените лимити не важат.
 • Дневен кумулативен износ на трансакции со Google Pay до 20.000 МКД (350 ЕУР) и важи само за трансакциите направени во странство. По надминување на овој лимит трансакцијата мора да се изврши контактно - со вметнување на картичката во ПОС терминалот и внес на пин код од картичката. За трансакциите направени во Македонија не се поставени дневни трансакциски лимити за плаќања со Google Pay. 
 • Можност за поставување и управување со трансакциски лимити и блокирање/деблокирање на платежни картички преку e-banking/m-banking на Стопанска банка
 • За зголемување на лимитите над препорачаните треба да се обратите во контакт центарот на 02/3100-109

Ценовни услови

Каматни стапки

 • 5.9% каматна стапка со важност до крајот на 2024 година, за сите нови MasterCard кредитни картички примени до
  30.09.2024
 • 11,60% променлива за клиенти со плата/пензија во СБ
 • 12,89% променлива за други клиенти
 • 0% камата за трансакциите на рати без камата кај трговските партнери на СБ
 • Каматата се пресметува само на искористениот износ
 • Рефинансирање на долг од кредитни картички и кредитни картички од други банки се прави по наведените каматни стапки во зависност на категоријата на клиентот

Членарина

 • Бесплатна за првата година.
 • 0 денари членарина
  • со остварен промет од 90.000 денари во трговија во текот на една година
  • Корисник на станбен кредит или кредит со обезбедување од СБ
  • Картичката е издадена врз основа на залог на депозит
 • 395 денари членарина за клиенти што примаат пензија во СБ и корисници на сервисот за достава на месечните извештаи за картичката преку електронска пошта
 • 595 денари членарина за клиенти што примаат пензија во СБ и месечните извештаи за картичката ги добиваат по пошта
 • 695 денари членарина за клиенти што ја примаат или не ја примаат платата во СБ и се корисници на сервисот за достава на месечните извештаи за картичката преку електронска пошта
 • 895 денари членарина за клиенти што ја примаат или не ја примаат платата во СБ и ги добиваат месечните извештаи за картичката по пошта
 • Доколку клиентот во текот на последните 12 месеци доцнел повеќе од 60 дена во отплатата на месечните минимални обврски нема право на погоре наведените попусти и Банката ќе го наплати целиот износ од 1500 денари годишна членарина
 • Без трошок за изработка на дополнителна картичка.

Провизии и други надоместоци

 • За подигнување на готовина од банкоматите на СБ денарската сметка се задолжува за провизија од 2% но не помалку од 100 МКД од износот на трансакцијата.
 • За подигање на готовина на шалтер на СБ се задолжува денарската сметка за 5% од износот на трансакцијата но не помалку од 100 МКД.
 • За подигање на готовина од банкоматите и шалтери на други банки во Р.Северна Македонија и странство денарската сметка се задолжува со провизија од 100 МКД + 3% од подигнатиот износ.
 • Издавање на нов ПИН изнесува 150 МКД.
 • Трошокот за реиздавање на картичка поради кражба, губење, оштетување или промена на податоци изнесува 300 МКД

Критериуми и документи

Кредитни критериуми

 • Физички лица државјани на Република Северна Македонија
 • Возраст на корисникот- од 20 до 67 години на денот на аплицирање
 • Минимални примања од 8.100 денари

Потребни документи

 • Лично пополнета и потпишано барање за MasterCard кредитна картичка
 • Важечка лична карта
 • За клиенти што примаат плата/пензија преку СБ
  • извод од трансакциска сметка од последните 6 месеци
 • За клиенти што не примаат плата/пензија
  • Потврда за редовно вработување не постара од 30 дена, заверена и потпишана од овластените лица кај работодавецот
  • По потреба и друга документација за доказ за висина на месечни примања

Апликација 

***Преддоговорни информации за кредитните картички

 

 

Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.