header image header image

VISA Classic

За производот

 • Меѓународна бесконтактна дебитна картичка
 • Без провизија за плаќање во трговската мрежа
 • 3D-Secure стандард за БЕЗБЕДНИ купувања преку интернет
 • Најповолни услови за подигнување на готовина од банкомати во мрежата на Стопанска банка
 • Брза и едноставна процедура за аплицирање во филијалите на СБ, на телефон 15-110 или на линкот alokredit.mk
 • Можност за бесплатно додавање на картичката во Google Wallet и Garmin Pay

Употреба

 • Плаќање во трговската мрежа и подигнување на готовина од банкомати  шалтери
 • Овозможена за користење во државата и во странство
 • Овозможена за плаќање преку интернет со највисоко ниво на заштита
 • Бесконтактни плаќање без внесување на пин до 2.000 денари во трговската мрежа
 • Физички полнолетни лица, државјани на Р.Северна Македонија

Лимити

 • Максимален износ по трансакција во трговија во државата и странство во износ од 150.000 денари
 • Кумулативен износ на трансакции во текот на еден месец во трговија во државата и странство во износ од 300.000 денари
 • Дневен лимит за подигнување на готовина од банкомати во износ од 60.000 денари во државата и во странство
 • Дневен кумулативен износ на бесконтактни трансакции без внес на пин до 9.000 МКД (150 ЕУР) (доколку бесконтактните трансакции се извршуваат со физичка картичка). По надминување на овој лимит трансакцијата мора да се изврши контактно - со вметнување на картичката во ПОС терминалот и внес на пин код од картичката. Исклучок од правилото се трансакциите на патарини каде што посочените лимити не важат.
 • Дневен кумулативен износ на трансакции со Google Pay до 20.000 МКД (350 ЕУР) и важи само за трансакциите направени во странство. По надминување на овој лимит трансакцијата мора да се изврши контактно - со вметнување на картичката во ПОС терминалот и внес на пин код од картичката. За трансакциите направени во Македонија не се поставени дневни трансакциски лимити за плаќања со Google Pay. 
 • Можност за поставување и управување со трансакциски лимити и блокирање/деблокирање на платежни картички преку e-banking/m-banking на Стопанска банка
 • За зголемување на лимитите над препорачаните треба да се обратите во контакт центарот на 02/3100-109

Членство и провизии

 • 150 денари годишна членарина
 • За клиенти до 28 години 150 денари за првата година при изработка на картичката а потоа картичката е бесплатна за клиенти до 28 години
 • За клиенти над 28 години - Бесплатна за првата година и потоа можност за ослободување од членарина со направен промет во трговија од 40.000 денари во текот на една година
 • 0 денари членарина (без членство) за дополнителната картичка.
 • Еднократен трошок од 300 МКД за изработка на дополнителна картичка.
 • Трошокот од 90 МКД при обнова на картичката (трошокот се наплаќа еднаш на 5 години, при изработка на нова картичка)

Други надоместоци

 • Издавање на нов ПИН изнесува 150 МКД
 • Трошокот за реиздавање на картичка поради кражба, губење, оштетување или промена на податоци изнесува 300 МКД
 • БЕЗ ПРОВИЗИЈА за подигање на готовина од банкоматите и шалтерите на СБ
 • За подигање на готовина од банкоматите на други Банки во Р.Северна Македонија денарската сметка се задолжува со провизија од 100 МКД + 2% од подигнатиот износ.
 • За подигање на готовина во странство денарската сметка се задолжува со провизијата од 150 МКД+2% од подигнатиот износ.
 • Дневен лимит за подигање готовина е 60.000 МКД (по барање на сопственикот може еднократно да се промени)

Документи

Документи

 • Пополнета апликација
 • Копија од лична карта
 • Друга документација по барање на банката

Апликација

Општи правила и услови

Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.