header image header image

Пречекорување на сметка

Предности

Одобрување на дозволено пречекорување  на трансакциски тековни сметки на кои пристигнуваат редовни месечни приливи по основ на плата или пензија:

 • БЕЗ депозит  
 • БЕЗ жиранти 
 • БЕЗ административна забрана  
 • БЕЗ меница

Каматни стапки

 • 11,60% МКД - Клиент со плата/пензија во СБ  
 • 12,89% МКД - Останати клиенти

 

Критериуми и документи

Износ на дозволено пречекорување

 • во висина од две до три месечни приливи по основ на плата/пензија, во зависност од категоријата на клиентот*

Останати трошоци

 • 200 МКД годишен трошок за обновување на лимит

Критериуми

 • Физички лица, резиденти со  редовни месечни приливи по основ на плата/пензија во СБ
 • Возраст на клиентот на денот на аплицирање од 18 до 70* години* за клиенти со возраст над 70 години на денот на обновувањето, дозволеното пречекорување се обновува во висина од еден месечен прилив по основ на плата/пензија

Документи

 • Барање за дозволено пречекорување
 • Копија од лична карта или пасош
 • Заверена потврда од плата или чек од пензија(за нови клиенти) и/или месечен прилив од плата/пензија, а по потреба и други документи за доказ за висина на месечни примања.
 • Друга документација по барање на банката
Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.