header image header image

Платежни услуги со странство

Приливи

Лоро дознаки - од странство 

 • Исплата на прилив од странство во корист на физичко лице се врши во сите филијали на СБ
 • Обработката на девизниот прилив може да се изврши истиот, најдоцна наредниот работен ден кога е датумот на валутата. Исплатата се врши во истата валута на добиениот девизен прилив.
 • Задолжителни податоците кои што треба да се дадат на уплатувачот од странство за пристигање на прилив се : име, презиме, адресни податоци и број на сопствената сметка на корисникот/ИБАН, во приливната валута и SWIFT код на Стопанска Банка АД Скопје STOBMK2X
 • СБ е главен коресподент за обработка на странски пензии за корисници на СБ и корисници со сметки во другите домашни банки
 • При обработката на девизниот прилив, согласно законската регулатива потребно е доставување на соодветни документи достапни на линкот

Провизија

 • 1% од денарската противвредност минимум МКД 250

 

Документи за прилив

Одливи

Ностро дознаки – плаќања во странство

 

 • Дознака во странство може да се изврши во сите филијали на СБ.
 • Дознаката се реализира истиот ден кога е примен налогот, со датум на валута наредниот ден
 • При извршувањето на дознаката, согласно законската регулатива потребно е доставување на соодветни документи достапни на следниот линк.
 • Нерезидент може неограничено да врши трансфер на средства во странство (Банката согласно интерните акти може да побара од клиентот и дополнителни документи за основот на трансферот на средствата)
 • Плаќање со ностро дознака од страна на резидент - физичко лице во корист на сметката на нерезидент комитент на СБ, се врши со поднесување на сите документи како за плаќање во странство
 • Дознака во странство може да се изврши во сите филијали на СБ или преку е-банк каналот на СБ.

 

Документи за одлив

 

Останати дознаки и плаќања

Чекови влечени на странски банки

 • Провизија од МКД 3.000 однапред платени при превземањето на чекот + 3.00% од износот на чекот минимум 1.000 МКД по чек по наплатата на чекот

Термински план

Термински план за извршување на меѓународни платежни трансакции во Стопанска банка АД - Скопје

 

 

Прием на платежни трансакции

Извршување на платежни трансакции

Хартиени платежни трансакции

Секој работен ден од 8:30 до 14:00 часот

во текот на работниот ден

Електронски платежни трансакции

Секој работен ден од 8:00 до 15:00 часот

во текот на работниот ден

Хартиени платежни трансакции

Секој работен ден по 14:00 часот

во текот на следниот работен ден

Електронски платежни трансакции

Секој работен ден по 15:00 часот и неработни денови во текот на следниот работен ден

 

Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.