header image header image

MasterCard Debit

За производот

 • Меѓународна бесконтактна дебитна картичка поврзана со денарска сметка
 • Без провизија за плаќање во трговската мрежа
 • 3D-Secure стандард за БЕЗБЕДНИ купувања преку интернет
 • Без провизија за подигнување на готовина од банкомати во мрежата на Стопанска банка
 • Брза и едноставна процедура за аплицирање во филијалите на СБ, на телефон 15-110 или на линкот alokredit.mk
 • Можност за бесплатно додавање на картичката во Google Wallet и Garmin Pay
Употреба
 • Плаќање во трговската мрежа и подигнување на готовина од банкомати и шалтери
 • Следење и управување со сметката преку сервисот за електронско банкарство на СБ
 • Овозможена за користење во државата и во странство
 • Овозможена за плаќање преку интернет со највисоко ниво на заштита
 • Бесконтактни плаќање без внесување на пин до 2.000 денари во трговската мрежа
 • Физички полнолетни лица државјани на Република Северна Македонија

Лимити

 • Максимален износ по трансакција во трговија во државата и странство во износ од 150.000 денари
 • Кумулативен износ на трансакции во текот на еден месец во трговија во државата и странство во износ од 300.000 денари
 • Дневен лимит за подигнување на готовина од банкомати во износ од 60.000 денари во државата и во странств
 • Дневен кумулативен износ на бесконтактни трансакции без внес на пин до 9.000 МКД (150 ЕУР) (доколку бесконтактните трансакции се извршуваат со физичка картичка). По надминување на овој лимит трансакцијата мора да се изврши контактно - со вметнување на картичката во ПОС терминалот и внес на пин код од картичката. Исклучок од правилото се трансакциите на патарини каде што посочените лимити не важат.
 • Дневен кумулативен износ на трансакции со Google Pay до 20.000 МКД (350 ЕУР) и важи само за трансакциите направени во странство. По надминување на овој лимит трансакцијата мора да се изврши контактно - со вметнување на картичката во ПОС терминалот и внес на пин код од картичката. За трансакциите направени во Македонија не се поставени дневни трансакциски лимити за плаќања со Google Pay. 
 • Можност за поставување и управување со трансакциски лимити и блокирање/деблокирање на платежни картички преку e-banking/m-banking на Стопанска банка
 • За зголемување на лимитите над препорачаните треба да се обратите во контакт центарот на 02/3100-109

Членство и провизии

Членство
 • 150 денари годишна членарина
 • Бесплатна за клиенти до 28 години
 • За клиенти над 28 години – 150 денари членарина за првата година и потоа можност за ослободување со направен промет во трговија од 40.000 денари во текот на една година
 • 0 денари членарина (без членство) за дополнителната картичка.
 • Еднократен трошок од 300 МКД за изработка на дополнителна картичка.
 • Трошокот од 90 МКД при обнова на картичката (трошокот се наплаќа еднаш на 5 години, при изработка на нова картичка)
Провизии и други надоместоци
 • БЕЗ ПРОВИЗИЈА за подигање на готовина од банкоматите на СБ
 • За подигање на готовина од банкоматите на други Банки во Р.Северна Македонија денарската сметка се задолжува со провизија од 100 МКД + 2% од подигнатиот износ.
 • За подигање на готовина во странство денарската сметка се задолжува со провизијата од 150 МКД+2% од подигнатиот износ.
 • Издавање на нов ПИН изнесува 150 МКД
 • Трошокот за реиздавање на картичка поради кражба, губење, оштетување или промена на податоци изнесува 300 МКД

Документи

Документи
 • Лично пополнета и потпишана апликација за MasterCard GO
 • Важечка лична карта

Апликација

Општи правила и услови
Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.