КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ
СТОПАНСКА БАНКА АД-СКОПЈЕ

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР +389 (0)2 3100-109

 

Адреса:
11 Октомври, 1000 Скопје

Факс:
+389 (0)2 3114-503  

e-mail:
kontaktcentar@stb.com.mk

 

   

  22.05.2019

   

  Оглас за продажба на превземен имот

   

  О Г Л А С
  (реф бр. 05-05/2019)

   


  Стопанска банка АД – Скопје ќе изврши продажба на следниот имот:


  1.Недвижен имот во Неготино - 9 (девет) згради со вкупна површина од 1976м2 и право на користење земјиште под и околу објект со вкупна површина од 3911м2 лоцирани  во м.в. Маршал Тито за КО Неготино запишан во Имотен лист бр.5942 за КО Неготино, и тоа:
  а) зграда 1 со површина од 678м2 за минимална/почетна цена од 112.000ЕУР
  б) зграда 2 со површина од 690м2 за минимална/почетна цена од 111.000ЕУР
  в) зграда 3 со површина од 198м2 за минимална/почетна цена од 32.000ЕУР
  г) зграда 4 со површина од 147м2; зграда 5 со површина од 15м2; зграда 6 со површина од 86м2 и зграда 7 со површина од 13м2
  за минимална/почетна цена од 38.500ЕУР
  д)зграда 8 со површина од 144м2 за минимална/почетна цена од 26.000ЕУР

   

   

  15.05.2019

   

  Прва регионална конференција за факторинг

   

  Почитувани,

   

  На првата регионална конференција на тема “Факторинг како алтернативен начин на финансирање“ која се одржа во Скопје на 14.05 активно учество зеде и Стопанска банка како системска банка и долгогодишен финансиски партнер на средните и малите претпријатија во Македонија.

   

  На конференцијата претставниците од Владата на Република Северна Македонија најавија законски промени во делот на факторингот со кои ќе се зајакне правната сигурност на овие договори, а на банките, финансиските друштва и самите корисници на услугата, ќе им се помогне да го разберат и препознаат факторингот како алтернативен начин на финансирање.

   

   

   

   

   

  13.05.2019

  Соопштение за надградба на капацитетите


  Почитувани,

  Стопанска банка АД - Скопје деновиве се подготвуваше за надградба на капацитетите на своите дигитални услуги. Ве информираме, дека во процесот на завршување на надградбата очекуваме 30минутен прекин на дигиталните услуги: e-banking, m-banking и достапност на веб страницата, денеска  во периодот помеѓу 23:00 и полноќ кога клиентите нема да бидат во можност да пристапат до овие сервиси и да реализираат плаќања. Бидејќи овие термини платниот промет секако не е достапен, од надградбата нема да бидат погодени голем број на клиенти и трансакции.


  Очекуваме по надградбата, системите да бидат целосно достапни и клиентите да можат да ги користат непречено 24/7.

  Ви благодариме за разбирањето.

  Стопанска банка АД – Скопје
  75 години на ваша страна

   

   

   

  10.05.2019

   

  Соопштение за надградба на системи 11 - 12.05.2019

   

   

  Почитувани,

  Во периодот 11 - 12.05.2019 Стопанска банка АД – Скопје ќе спроведува планска надградба на решенијата кои се користат за извршување на налози преку i-bank услугите (e-banking, m-banking и телефонско банкарство). Надградбата ќе овозможи подобри и побрзи трансакции во иднина и е во рамки на редовните унапредувања на алатките достапни за клиентите на Стопанска банка.

   

   

  06.05.2019

   

  Соопштение за работно време на филијали 07.05.2019

   

   

  Почитувани клиенти,
   
  Ве известуваме дека по повод посетата на Папата Франциск во Скопје на 07.05.2019 (вторник), нема да работат следните филијали на Стопанска банка АД - Скопје:
   
  - Филијала ГТЦ
  - Филијала Младина
  - Филијала Клиники
  - Филијала Мајка Тереза и
  - ibank store филијалата
   
  Останатите филијали ќе работат со редовно работно време.

  Стопанска банка АД - Скопје
  75 години На ваша страна

  03.05.2019

   

  Оглас за продажба на имот

   

  Огласот за продажба на имот може да го погледнете тука

   

   

   

   

  24.04.2019

   

  Исплата на априлските пензии на 30.04

   

  Почитувани,

  Ве известуваме дека Стопанска банка АД – Скопје, на 30-ти април 2019 (вторник), ќе изврши исплата на априлските пензии за оние пензионери кои својата пензија ја примаат од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Северна Македонија (ФПИОСМ) на нивна денарска сметка во Стопанска банка АД-Скопје.  

  По исплата на априлските пензии, останува во примена редовната динамика за исплата на пензиите на првиот работен ден во месецот

  За повеќе информации, обратете се во Филијалите на Банката или во 24/7 Контакт Центарот (02) 3100 109.

   

  Стопанска банка АД - Скопје

  На ваша страна

   

   

   

   

  24.04.2019

   

  Празнично работно време - Велигден и 1 Мај

   

  Ве информираме дека по повод претстојните велигденски и првомајски празници, филијалите на Стопанска банка АД - Скопје нема да работат на 26.04 (петок), 29.04 (понеделник) и 01.05.2019 (среда).

   

  На располагање ги имате 24/7 i-bank услуги достапни преку телефон, m-banking, e-banking и преку банкоматите на СБ, како и партнерите од трговската мрежа кои ги прифаќаат картичките од Стопанска банка.

  Вработените и менаџментот ви ги честитаат празниците.

   

  Стопанска банка АД - Скопје

  75години на ваша страна

   

   

  Стопанска банка АД - Скопје

  75години на ваша страна

   

   

   

   

  24.04.2019

   

  Оглас за продажба на превземен имот на Стопанска банка АД – Скопје (реф бр. 03-04/2019)

   

  Стопанска банка АД – Скопје ќе изврши продажба на следниот имот:

   

  1.Недвижен имот во Неготино - 9 (девет) згради со вкупна површина од 1976м2 и право на користење земјиште под и околу објект со вкупна површина од 3911м2 лоцирани  во м.в. Маршал Тито за КО Неготино запишан во Имотен лист бр.5942 за КО Неготино за минимална/ почетна цена од 360.000ЕУР.

   

  2.Деловен простор во Велес (поранешна експозитура на Стопанска банка АД – Скопје) лоциран на ул.Благој Ѓорев бр. 92 запишан во Имотен лист бр.35547 за КО Велес со вкупна површина од 49м2 за минимална/почетна цена од 56.000ЕУР.

   

   

   

   

  19.04.2019

   

  Соопштение за 24часовен прекин на можноста за извршување налози преку i-bank услугите

   

   

  Почитувани,

   

  За време на раните утрински часови во недела, 21.04 Стопанска банка АД – Скопје ќе спроведува планска надградба на решенијата кои се користат за извршување на налози преку i-bank услугите (e-banking, m-banking и телефонско банкарство). Надградбата ќе овозможи подобри и побрзи трансакции во иднина и е во рамки на редовните унапредувања на алатките достапни за клиентите на Стопанска банка.

   

  Поради надградбата, најавуваме дека во текот на денот 21.04 клиентите нема да бидат во можност да реализираат плаќања преку i-bank услугите. Бидејќи овие термини платниот промет секако не е достапен, од надградбата нема да бидат погодени голем број на клиенти и трансакции.
  Очекуваме во понеделник 22.04 системите да бидат целосно достапни и клиентите да можат да ги користат непречено.

   

  Ви благодариме за разбирањето.

   

  Стопанска банка АД – Скопје

  75 години на ваша страна

   

   

   

   

  GLOBAL MONEY WEEK 2019 - Глобалната недела на парите во Стопанска банка АД - Скопје

   

  Под мотото „УЧИ. ШТЕДИ. ИМАЈ“ преку бројни интерактивни промоции, презентации, посети и предизвици и оваа 2019 година, Стопанска банка АД - Скопје се приклучува на еден од најзначајните светски предизвици - финансиската едукација, посебно кај децата и младите.

   

  Како финансиска институција со најдолга историја на пазарот, Стопанска банка АД - Скопје во 75 години постоење голем дел од своите ресурси ги насочува кон едукација на населението за финасиските производи и услуги и начинот на кој тие можат правилно да се користат за подобрување на индивидуалниот и семејниот живот.

  Оваа алатка е посебно значајна во денешно време и сакаме нашите деца и младинци да влезат во светот на ворзрасните подготвени да се справат со предизвиците на вработување, водење семеен буџет, планирање на иднината и остварување на своите цели и амбиции.

   

   

   

  20.03.2019

   

   

  Соопштение за сметки на пензионери

   

  Ве известуваме дека Стопанска банка АД-Скопје, почнувајќи од 01.04.2019 врши промена на надоместокот за месечно водење на трансакциски и штедни сметки на пензионери...

   

   

   

  18.03.2019

   

   

  Најава за прекин на Контакт центар

   

   

  Почитувани,

   

  Најавуваме привремена недостапност на Контакт центарот на ден вторник, 19.03 во период од 6 до 8 часот наутро поради спроведување на редовна надградба на системите.

  Контакт центарот по завршување на надградбата ќе продолжи да биде 24/7 достапен за сите ваши прашања преку (02)3100 109 или на kontaktcentar@stb.com.mk

   

  Стопанска банка АД – Скопје

  75 години на ваша страна

   

   

   

   

   

  11.03.2019

   

  Станбен и Потрошувачки кредит со промотивни понуди

   

  Почитувани клиенти,

   

  Како одговор на зголемената побарувачка за станбени и потрошувачки кредити, кои од почетокот на годината во Стопанска банка се достапни со вклучено осигурување, Банката ја објавува промотивната понуда за овие 2 категории производи:

   

   

   

   

  06.03.2019

   

  Оглас за проценител

   

   

  Стопанска Банка АД Скопје, членка на  НБГ групација  објавува:

   

  О Г Л А С

  За прием на работник на работно место

  Соработник за изработка на проценки

  Дирекција за проценки

  (1 работно место)

   

  Врши проверка на сопственичка и техничка документација за недвижен имот, предмет на проценка. Врши теренски увид на лице место на недвижниот имот, регистрира податоци за имотот кој е предмет на проценка и обезбедува фото документација од истиот. Го следи и анализира локалниот пазар на недвижен имот и подготвува извештаи за проценка на недвижен имот.

   

  Кандидатот треба да ги исполнува следните квалификации:

  - Дипломиран градежен инженер, Дипломиран архитект или Дипломиран геодет

  - Со или без работно искуство во областа

  - Активно познавање на англиски јазик

  - Познавање на работа со компјутери

  - Возачка дозвола од Б категорија

   

   

  05.03.2019

   

  По втор пат во Скопје, ТОПСИ Бус кампања

   

  Борбата за подобра животна средина, почист воздух и колективни здрави навики се води долгорочно и од страна на разновидни учесници во општествениот живот. Па така, Стопанска банка АД - Скопје покрај промоцијата на велосипедизмот и другите чисти форми на транспорт преку #ВозиПравоВозиЗдраво веќе втора година со #ТОПСИБус кампањата промовира и користење на јавниот транспорт посебно во зимските месеци кога загадувањето е поголемо а поради временските услови помал е бројот на велосипедисти во градот.

   

   

   

   

   

  04.03.2019

   

  Соопштение за надградба во повисока верзија на TLS протокол

   

  Почитувани клиенти,

   

  Ве информираме дека од 1.4.2019 до веб-страната на СБ ќе можете да пристапите единствено од пребарувачи кои го поддржуваат безбедносниот стандард TLS верзија 1.1 или повисоки верзии. За повеќе информации за промените, кликнете тука.

   

  Стопанска банка АД – Скопје

  75 години на Ваша страна“

   

   

  25.02.2019

   

  Информација за Windows mobile верзија на мобилната апликација

   

  Почитувани,

   

  Согласно значајно намалениот број на корисници на Windows Mobile уреди на пазарот, но и глобално, ве информираме дека од 01.03.2019 m-banking апликацијата на Стопанска банка ќе престане да биде достапна за преземање од Windows Mobile Store.

   

   

   

   

  22.02.2019

   

  Стопанска Банка АД Скопје, членка на  НБГ - најголемата финансиска групација  во Југоисточна Европа објавува:

   

  О Г Л А С И за прием на работници во Скопје:
  Администратор на бази на податоци и апликации и Аналитичар / програмер во Сектор за информатичка технологија
  (2 работни места)

   

   

   

   

   

  31.01.2019

   

  Известување за провизии за сметки во CHF

   

  Ве известуваме дека Стопанска банка АД – Скопје, воведува надомест за водење на сметките на фиизчки лица во CHF (швајцарски франци), во висина од 5CHF месечно.
  За детален увид во актуелните надоместоци, обратете се во Филијалите на Банката, во 24/7 Контакт центарот на (02) 3100-109 или на официјалната тарифа објавена на веб страницата на Банката (во тарифна точка 58.68).

  Секако, како клиент на Банката го задржувате своето право и можност да го уредите или измените деловниот однос со Банката за што може да добиете совет и насоки од одговорните лица во нашите филијали.

  Стопанска банка АД - Скопје

   

   

  29.01.2019

  Стопанска банка станува најголема продажна мрежа за осигурување


  Во годината која Стопанска банка АД – Скопје го одбележува својот 75 годишен јубилеј започна банкоосигурување во соработка со Кроација Осигурување/Неживот и УНИКА Лајф.
  Преку своите 65 филијали, 24/7 контакт центарот и со повеќе од 120 лиценцирани застапници во осигурувањето Банката на пазарот понуди најголема продажна мрежа на осигурителни производи, со што осигурувањето станува подостапно за секого.

   

   

  18.01.2019

   

  Соопштение за неработен ден - 19.01.2019 Богојавление (Водици)

   

  Почитувани клиенти,
  Ве известуваме дека по повод празникот Богојавление (Водици), филијалите на Стопанска банка АД – Скопје нема да работат на 19.01.2019 (сабота).

   

  03.01.2019

   

  Соопштение за исплата на пензии од 1-ви февруари 2019 год.

   

  Почитувани клиенти,

  Ве известуваме дека со почеток од 1-ви февруари 2019, Стопанска банка АД – Скопје почнува да врши исплата на пензиите на првиот работен ден во месецот за оние пензионери кои својата пензија ја примаат од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија (ПИОМ), на нивна денарска сметка во Стопанска банка АД-Скопје.  

   

  28.12.2018

   

  Донација од Синдикатот на Стопанска банка АД - Скопје

   

  Почитувани,

   

  Сакајќи да ги разубавиме новогодишните празници, Синдикатот на вработените од Стопанска банка АД – Скопје денеска организираше новогодишна забава во Центарот на родители на деца со церебрална парализа. Дедо Мраз на децата им подели 100 новогодишни пакетчиња заедно со претставниците на Синдикатот. Насмевките кои ги споделивме посакуваме да останат во текот на новата година


  #СонувамеМенуваме #СТБТим

   

  28.12.2018

   

  Соопштение за работно време на филијалите

   

  Почитувани клиенти,

   

  Ве известуваме дека по повод Новогодишните и Божиќните празници, филијалите на Стопанска банка АД - Скопје нема да работат на 01.01.2019 (вторник) и 07.01.2019 (понеделник). На 02.01.2019 (среда) сите филијали на Банката ќе работат до 16 часот.

   

  28.12.2018

   

  Известување за работно време на филијалите 31.12.2018

   

  Почитувани клиенти,


  Ве известуваме дека на ден 31.12.2018 (понеделник), филијалите на Стопанска банка АД – Скопје ќе работат до 16:00 часот.
  На располагање ги имате i-bank услугите достапни преку телефон, m-banking, e-banking и банкоматите на СБ, како и партнерите од трговската мрежа кои ги прифаќаат картичките од Стопанска банка.

   

  26.12.2018

   

   

  Известување за каматните стапки на трансакциски и штедни сметки

   

  Ве известуваме дека во примена од 01.01.2019, Стопанска банка АД – Скопје, ги намали каматните стапки за позитивната состојба на трансакциските и на штедните сметки, при што на позитивното салдо, Банката пресметува и исплатува камата по каматна стапка од 0,00% годишно на трансакциските сметки и 0,0001% годишно на штедните сметки.

   

   

  21.12.2018

   

   

  Известување

  до имателите на обични и приоритетни акции на Стопанска банка АД - Скопје

   

   

  Врз основа на член 26 од Статутот на Стопанска банка АД – Скопје (С.О. бр. 339 / 15.12.2016 година), Собранието на акционери на Стопанска банка АД – Скопје, на 44-та седница оддржана на 12.12.2018 година, а врз основа на Одлуката за усвојување на ревидираните Финансиските извештаи на Стопанска банка АД – Скопје за првото полугодие од 2018 година (С.О.бр. 373 / 12.12.2018 година), донесе Одлука за верификација на Одлуката на Надзорниот одбор за начинот на пресметување и исплата на аванс на дивиденда за обични акции на СБ за првата половина на 2018 година (С.О. бр. 376 / 12.12.2018 година) и Одлука за верификација на Одлуката на Надзорниот одбор за начинот на пресметување и исплата на аванс на дивиденда за приоритетни акции на СБ за првата половина на 2018 година (С.О. бр. 375 / 12.12.2018 година).

  Врз основа на горенаведените одлуки, Стопанска банка АД – Скопје ќе изврши исплата на аванс на дивиденда за обичните акции за првата половина од 2018 година во бруто износ од
  73 денари по акција и аванс на дивиденда за приоритетните акции за првата половина од 2018 година во бруто износ од 5 денари по акција.

   

   

  15.12.2018

   

  „Сонуваме. Менуваме.“ го има своето трето издание

   

   

  Стопанска банка АД – Скопје со задоволство го објавува почетокот на третото издание на „Сонуваме.Менуваме“, настанот кој ја промовира инклузијата на децата со посебни потреби и ја поттикнува емпатијата кај сите нас. По две години успешна реализација на настаните, кампањите и донациите кон асоцијациите на деца со посебни потреби, оваа година, како прв настан со кој Банката почнува да ја слави својата 75 годишнина, „Сонуваме.Менуваме“ прераснува во уште поголем спектакл и доживување кое ќе се памети.
   
  На сцената на МОБ (Македонска Опера и Балет), детските миленици 5+ Фамилија приредуваат едночасовно шоу во кое вклучени се повеќе деца со посебни потреби кои ја збогатуваат програмата и рамноправно со актерската екипа гласно и недвосмислено ја промовираат инклузијата. Со оглед на тоа што клучна публика на концертите ни се децата кои целосно веруваат на ликовите од серијата 5+ Фамилија, се надеваме дека пораката од настанот ќе биде одлично прифатена и ќе создадеме општество какво што сонуваме да имаме.

  Петте концерти “Сонуваме.Менуваме“ се одржуваат во МОБ со овој распоред:

  •    Сабота 15.12 од 11, 14 и од 17 часот
  •    Недела 16.12 од 11 и од 14 часот

  11/12/2018

   

  ОГЛАС

  (реф бр. 21-12/2018)
      за продажба на недвижен имот на Стопанска банка АД – Скопје

   


  Стопанска банка АД – Скопје ќе изврши продажба на следниот  имот:


  1. Административен простор во Виница (дел од зграда на филијала Виница) со површина од 643м2 (01+02+03+04кат) за минимална/почетна цена од 132.000 ЕУР;
  2. Моторно возило - Mitsubishi lancer 1.5 Invite, година на производство 2009 година, со поминати околу 90.000 км (возилото е лоцирано во Olympia motors) за минимална/почетна цена од 1.990 ЕУР;
  3. 2 (две) деловни простории во Гостивар (во близина на Автобуска станица) со вкупна површина од 54м2 на ул.Гоце Делчев бб за минимална/почетна цена од 24.000 ЕУР;
  Напомена: дел.простории се продаваат и поеднично, но предност при одлучување ќе имаат понудите за купување на двата деловни простории.
  4. Спрат од куќа во Битола на ул.Караорман бр.15 со вкупна површина од 93м2 (1кат) за минимална/почетна цена од 14.000 ЕУР;
  5. Куќа во с.Здуње, Гостивар со површина од 343м2 и земјиште од 542м2 за минимална/почетна цена од 55.000 ЕУР
  Во цената на имотот под точка 1 и 3 не е вклучен  ДДВ од 18% кој го плаќа Купувачот.