header image

Објавени финансиските резултати за првата половина на годината

28. 07. 2023

 

Објавени финансиските резултати за првата половина на годината – Банката останува посветено во поддршка на економијата

 

Стопанска банка АД - Скопје ги објави финансиските извештаи за првата половина од 2023 година со што покажа во континуитет остварување на солидни резултати во сите аспекти во работењето:

  • Приходите од основната дејност се зголемени за 25% во однос на истиот период во 2022 година, како резултат на порастот на нето каматните приходи и водени од органскиот пораст на кредитното портфолио од 3%, како и зголемената високо–ликвидна актива, дополнително поддржана од порастот на каматните стапки,
  • Оперативните трошоци останаа на ниско ниво и покрај растот на инфлацијата и цените, одржувајќи ниско ниво на индикаторот оперативни трошоци / вкупни редовни приходи (Cost/Income) од 31%, кој е на најниско ниво на пазарот,
  • Банката продолжи да генерира капитал како одраз на силната профитабилност и со последната капитализација од 25 милиони евра, регулаторниот капитал на Банката порасна за 9% а стапката на адекватност на капиталот достигна 17,29%,
  • Профитот пред одданочување изнесува 1.67 милјарди денари и е поголем за 2% во однос на првата половина од 2022 година.


Покрај основната дејност, главни предизвици на Банката во идниот период се дигитализацијата и автоматизацијата на процесите и услугите, оддржување на ефикасен систем на управување со ризици, поддршка на клиентите и иновација на банкарската понуда. Така, неодамна Банката воведе т.н. Goоgle Wallet-апликација со која се овозможува плаќање преку мобилен уред и беше првата Банката која ја воведе оваа услуга на пазарот. Задржувањето на лидерското место и учество од 27% во сегментот на население и над 16% во сегментот на компании е одговорна и исцрпна задача која претпоставува посветеност и ангажман на сите вработени.

Банката ќе продолжи да ги поддржува и надградува активностите во социјалната и општествената сфера, кои ја прават препознатлива во заедницата, и во исто време ќе продолжи да ги негува и унапредува условите за работа на своите вработени.

Стопанска банка АД – Скопје
На ваша страна

Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.