header image

Поставени 5 станици за поправка на велосипеди #ВозиПравоВозиЗдраво

05.07.2018

 

Поставени 5 станици за поправка на велосипеди #ВозиПравоВозиЗдраво

 

Град Скопје и Стопанска банка АД – Скопје денеска ги промовираа 5-те станици за поправка на велосипеди кои ќе им овозможат на велосипедистите до колку имаат потреба да извршат мали интервенции на своите велосипеди.

 

- Намалувањето на сообраќајниот метеж, а со тоа и намалувањето на загадувањето на воздухот, се предизвици со кои се соочуваат сите големи градови во светот. Од овие причини Град Скопје посветува големо внимание на активностите кои придонесуваат за постигнување на одржлива урбана мобилност во сообраќајот. Во таа насока сакам да се заблагодарам за поддршката од Стопанска банка АД - Скопје кои со својата донација на 5 станици за поправка на велосипеди преку проектот „Вози право, вози здраво“ директно придонесуваат за развојот на велосипедската култура во градот- изјави Ваљон Салиху, портпарол на Град Скопје.

 

- #ВозиПравоВозиЗдраво прерасна во синоним за заедничките напори на граѓаните на Скопје и во развојот на велосипедската култура. Чест ни е што во соработка со Град Скопје денес можеме да ги презентираме 5-те станици за поправка на велосипеди кои се дел од донациите на Банката со кои се заблагодарува за поддршката и учеството на граѓаните на ревијалните трки изминатите 4 години. Станиците се опремени со рачна пумпа за гуми, 6 специфични алати кои се стандардни за ситни поправки на велосипедите и кои веруваме лесно и брзо ќе бидат научени од сите заинтересирани. Првата пробна станица беше поставена пред повеќе од 1 година и е во одлична форма. Локациите на станиците ќе бидат објавени, а за првите корисници на станиците кои на социјалните мрежи ќе споделат фотографија со #ВозиПравоВозиЗдраво, Банката ќе обезбеди симболични подароци. - изјави Ратка Тирицовска, Директор на Дирекцијата за маркетиг и односи со јавност во Стопанска банка.

 

Локациите на сервисните станици се внимателно одбрани за да бидат на места каде што има поголема фреквенција на велосипедски сообраќај и на позиции каде што веќе постои 24 часовен видео надзор, со цел да се заштитат станиците од намерно предизвикани штети.

 

 

 

Сервисните станици за велосипеди се поставени на овие 5 локации:

1. БС Mакпетрол бул. Партизански одреди (кај раскрсницата со бул. 8-ми септември) (НА МАПА),

2. БС Макпетрол кај транспортниот центар,(НА МАПА)

3. БС Макпетрол на излезот на Скопје кај Автокоманда,(НА МАПА)

4. БС Окта на бул. Србија (НА МАПА) и

5. пред Инфо центарот на Град Скопје во Градскиот парк (НА МАПА).

 

Град Скопје посветено работи на директно поттикнување на граѓаните да ги користат велосипедите како алтернативно превозно средство во густо населените урбани средини, затоа што тоа ќе им заштеди време и пари при транспортот од една до друга локација и ќе да придонесат  за намалување на загадувањето на воздухот.

Во таа насока досега се поставени  над 1.800 столпчиња, обезбедени се 2.700 метри простор за слободно движење на пешаците и велосипедистите. Годинава се исплатени субвенциите  за набавка на велосипеди на 3.131 граѓани, а во рамките на редовните активности на Градот се вршат  реконструкции и  се одржуваат постојните, но и се градат  нови велосипедски патеки.

 

Познато е дека користењето на велосипедите освен што не го загадува воздухот, позитивно влијае и на здравјето на велосипедистите. Затоа Градот Скопје заедно со Стопанска банка АД - Скопје ги повикува граѓаните почесто да ги употребуваат своите велосипеди и на тој начин да развиваат здрави навики грижејќи се истовремено и за чистиот воздух и здравата животна средина.

 

   

 


 

Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.