header image

Одбележана 20-годишна соработка на Стопанска банка АД - Скопје со Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје

9. 2. 2022

 

Одбележана 20-годишна соработка на Стопанска банка АД - Скопје со Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје


Стопанска банка АД - Скопје е еден од потписниците на основачкиот Статут на Централниот депозитар за хартии од вредност. Банката е акционер на институцијата во континуитет до денес. Во изминатите 20 години двете институции имаат меѓусебна соработка поврзана со нивните дејности. По повод 20 години од основањето на институцијата, Депозитарот и додели пригодна плакета на Банката.

 

 Стопанска банка АД Скопје е клиент на Депозитарот како издавач од ноември 2001г. кога акционерската книга на Банката беше конвертирана во електронски запис.  Во Депозитарот денес се одржуваат сметки за хартии од вредност на 4979  акционери на Банката.

Воедно, Банката е членка на Депозитарот и тоа во сите три улоги - како берзански посредник, банка чувар на хартии од вредност и учесник на пазарот преку шалтер.
Во изминатиот 20годишен период од страна на ЦДХВ  се порамнети 35.292 трансакции каде Стопанска банка АД - Скопје учествувала на продажна страна и 27.981 трансакции каде учествувала на куповна страна како берзански посредник.

Истовремено, Стопанска банка АД Скопје е банка - старател на повеќе странски правни лица преку збирни и старателски сметки за странски инвеститори.

Стопанска банка АД - Скопје
На ваша страна

Пребарај

Најчести прашања

Доколку ви е потребен банкомат посетете го делот Локации на нашата веб страна, каде што може да го најдете најблискиот банкомат до вас.

За аплицирање за некој од нашите кредитни производи посетете го делот Кредити, каде што ќе може да аплицирате online или пак да аплицирате телефонски на бројот 15 110.

За увид на сметка online мора да имате корисничко име и лозинка за кои е потребно да се обратите во најблиската филијала. Преку e-banking и m-banking сервисите имате достапност од 24/7 online увид и плаќања преку вашите сметки.

За аплицирање за некоја од нашите кредитни картички, онлајн, може да го користите следниов линк Картички, доколку пак сакате индивидуални пресметки и телефонски да аплицирате може да се обратите на телефонот 15 110 - Ало Кредит.

 

24 часа КОНТАКТ ЦЕНТАР

За дополнителни информации обратете се на

Веб-страницата на Стопанска банка АД - Скопје користи „колачиња“ кои собираат податоци за корисниците. Овие податоци помагаат на Банката да обезбеди подобро корисничко искуство, како и подобра функционалност на услугите и веб-страницата. Со одбирање на опцијата „Ги прифаќам сите колачиња“ давате согласност за начинот на кој ги користиме „колачињата“. За други опции, одете во „Поставки за колачиња“. Дополнително, користењето на веб-страницата на СБ не е условена од прифаќањето на колачињата иако на тој начин одредени процеси може да не бидат технички оптимизирани за вашето лично корисничко искуство.